DLA KOGO?
Jest to zawód dla dziewcząt i chłopców, którzy w przyszłości chcą pracować w branży usługowo - żywieniowej.
UMIEJĘTNOŚCI:
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- planowania i realizacji usług gastronomicznych
- oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania;
- sporządzania i ekspedycji potraw i napojów;
- planowania i oceny żywienia;
- organizowania produkcji gastronomicznej;
KWALIFIKACJE
- HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań
- HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
ZAWODY ZWIĄZANE Z TYM KIERUNKIEM
- kierownik sali
- technolog żywienia
- kelner
- kucharz
- barman bufetowy
- kierownik produkcji
- manager gastronomii
- organizator imprez
MIEJSCA PRACY
- Własna firma
- Restauracje, bary
- pizzerie
- cukiernie
- lodziarnie
- przedszkola, stołówki, internaty,
- Hotele, domy wczasowe, pensjonaty
KIERUNKI STUDIÓW ZWIĄZANE Z GASTRONOMIĄ:
- Technologia żywności
- Towaroznawstwo
- Dietetyka
- Żywienie człowieka i nauki konsumenckie
- Nowoczesna organizacja i zarządzanie w gastronomii
- Hotelarstwo i turystyka
- Organizacja i zarządzanie w gastronomii
Chcesz mieć pracę, ucz się u nas!