foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Witaj na stronie Zespołu Szkół Agrotechnicznych im. Władysława Reymonta w Słupsku. Zapraszamy do zapoznania się z ofertą kształcenia oraz aktualnościami szkolnymi.

 

 

Zawód ogrodnika jest polecany tym wszystkim, którzy chcieliby projektować i zakładać ogrody przydomowe, uprawiać warzywa, a także hodować kwiaty oraz zakładać sady. Kończąc Zasadniczą Szkołę Zawodową zdobędziesz podstawowe kwalifikacje w zakresie:

  • uprawy warzyw gruntowych i pod osłonami,
  • uprawy roślin doniczkowych, rabatowych i balkonowych,
  • prowadzenia sadów i jagodników.

Absolwenci szkoły w zawodzie ogrodnik mogą podejmować pracę w:

  • profesjonalnych gospodarstwach ogrodniczych, sadowniczych i rolniczych,
  • kwiaciarniach,
  • centrach ogrodniczych,
  • ogrodniczych przedsiębiorstwach usługowych, zajmujących się urządzaniem i pielęgnacją terenów zieleni.

Absolwenci mogą prowadzić indywidualne gospodarstwa ogrodnicze.

Kwalifikacja zawodowa:

OGR.02. Zakładanie i prowadzenie upraw ogrodniczych.

Słuchacz po uzupełnieniu kwalifikacji OGR.05. oraz wykształcenia średniego, może uzyskać tytuł technika ogrodnika.

W programie nauka obsługi i prowadzenia ciągnika rolniczego oraz możliwość zdobycia kwalifikacji rolniczych!

W tej klasie mogą również pobierać naukę uczniowie z orzeczeniami o niepełnosprawności oraz z orzeczeniami o potrzebie kształcenia specjalnego, którzy pragną zdobyć zawód umożliwiający im w przyszłości samodzielne funkcjonowanie.

 

Czas trwania nauki: 3 lata

W ramach zawodu uczeń zdobywa kwalifikacje:

HGT02 Przygotowanie i wydawanie dań.

Absolwent:

  • Pozna zasady sporządzania potraw i napojów,
  • Nauczy się trudnej sztuki dekorowania i podawania potraw i napojów,
  • Pozna potrawy kuchni polskiej i kuchni innych narodów,
  • Dowie się jak założyć i prowadzić własną działalność gospodarczą (np. restaurację) i jak być w tym lepszy od konkurencji,
  • Poza samym przygotowywaniem dań, do kucharza należy podanie ich w jak najbardziej atrakcyjnej i wyszukanej formie
  • Nauczy się obsługi maszyn i urządzeń wykorzystywanych w procesie sporządzania potraw i napojów,
  • Dowie się, jak wykorzystywać przepisy kulinarne,

MIEJSCE ODBYWANIA PRAKTYK:

  • szkoła gwarantuje miejsce zajęć praktycznych- zajęcia odbywają się  w warsztatach szkolnych przy ZSA i w Centrum Kształcenia Praktycznego

MOŻLIWOŚCI ZATRUDNIENIA:

  • zakłady gastronomiczne typu otwartego: np. restauracje, bary, jadłodajnie, puby, kawiarnie, zakłady cateringowe, drobne punkty gastronomiczne
  • zakłady gastronomiczne typu zamkniętego: np. stołówki przedszkolne, szkolne, szpitalne, wojskowe, sanatoryjne, wczasowe

Absolwent tego kierunku kształcenia może dodatkowo ukończyć kurs obejmujący kwalifikację HGT.12 ‘Organizacja żywienia i usług gastronomicznych’  i uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych,